Recension av Wijnjas ost-och vinkällare i Stockholm

osttallrik från wijnjas

Denna vecka provade vi på en annorlunda matupplevelse i Stockholm: Wijnjas ost- och vinkällare. Jag och Sofie är båda stora vin- och ostkällare så denna matupplevelser har vi velat prova på länge. Då det känns som en klassisk höstupplevelse har vi dock valt att göra den nu i oktober.

Wijnjas ost-och vinkällare är egentligen inte bara en ost- och vinkällare längre, som det var förut. Numera är det en vanlig restaurang men de har fortfarande stort fokus på sina ostar och viner. Kanske är det en bidragande orsak till att källarlokalen inte luktar brottaromklädningsrum längre (som den gjorde förut).

Det finns utöver ett par riktigt välsorterade osttallrikar, charkuteritallrikar och mixtallrikar även en ostbuffé. Även om det senare lät lockande så valde vi osttallriken med 9 olika sorters ostar och tillhörande vinpaket. En anledning till detta är för att få en ordentlig genomgång av både ostar och viner av den påläste servitören.

Ostarna serveras enligt klockan med de mildare ostarna först och som gradvis blir mer och mer smakrika för att avslutas med några fantastiska mögelostar. Detta ackompanjerades med ett vitt vin (Corse), ett fantastiskt rött (Degan) och ett mycket gott dessertvin (Cagiolo). Några favoriter från osttallriken var Robiola, Saint-Maure, Langres, Cuzibral Foglio di Gastano (om jag lyckats tyda servitörens anteckningar korrekt).

 

Vad tyckte vi?

Så, vad skiljer sig detta restaurangbesök från alla andra restaurangbesök? Det är ju inte vilka restauranger som helst som vi undersöker. Jo, Wijnjas står ut ifrån mängden just med sitt tunga fokus på ost och vin. Är man en ost- och vinälskar så är det få, om något, ställe som matchar detta. Servicen är riktigt bra, vinerna och ostarna var fantastiska, men det är också själva restaurangmiljön i källarlokalen som fullbordar upplevelsen. Det motiverar absolut priset på c:a 450 kr per person för varsin osttallrik och tre glas vin.

Wijnjas gör oss inte besvikna och vi kan varmt rekommendera detta för alla ost- och vinälskare i Stockholm.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>