Floating (och massage) på Alternativhälsan

Först ut att prova på är aktiviteten som gav upphov till idén om TestTeamet: Floating. Floating är en företeelse som funnits i Sverige i cirka 15 år men som först hittades på i Kalifornien (USA) på 70-talet. Floating går helt enkelt ut på att man ligger i en kapsel fylld med mycket salt vatten (30%). Det var i en flyttank för drygt ett år sedan jag kom på idén med att prova på liknande företeelser och skriva om dem.

Salthalten gör att man flyter helt utan ansträngning. Man behöver inte paddla med fötterna, tänka på andningen eller något liknande. Man bara flyter – eller snarare:  svävar. Engelskans floating betyder ju både flyta och sväva och känslan av att sväva är faktiskt påtaglig. Anledningen till det är att luften och vattnet har samma temperatur som huden så det är ganska svårt att avgöra var vattnet slutar och var luften börjar. Man bara svävar någonstans mittemellan.

Floating har, enligt Alternativhälsan, en rad hälsobefrämjande förmågor. Det antas hjälpa mot lättare psykologiska problem som sömnproblem och stress. Salthalten i vattnet ska också vara väldigt nyttigt för personer med psoriasis. De flesta som använder flyttankarna frekvent gör det för att lindra stress och liknande. Det är också ganska vanligt att folk provar på floating av nyfikenhet, tex via sitt friskvårdsbidrag.

Upplevelsen

Flyttank

Flyttanken man ligger i

Ironiskt nog är jag stressad när jag anländer till Alternativhälsan på Östermalm i Stockholm . Det känns alltså ganska välbehövligt med lite avkoppling. Instruktören Nina Säbom tar emot mig och förklarar grunderna för mig, vad jag bör tänka på och hur det kommer att gå till. Floatingen varar i 50 min och man tillbringar alltså denna tid i en sorts kapsel.

Man kan själv välja om man vill ha ljus på (rekommenderas ej), avkopplande musik (jag valde lite harpa med delfinläten, mycket mysigt) samt om man vill flyta naken eller med badkläder. Det rekommenderas att flyta naken då badkläderna förstörs av det salta vattnet.

När jag stänger kapseln och lägger mig ner i vattnet är det som att lägga sig ner i en mycket mjuk säng. Jag lutar huvudet försiktigt tillbaka tills flytkraften tar emot och bär upp huvudet. Det känns som jag ligger i en mycket ergonomisk och naturlig liggställning. De första minuterna är jag mest nyfiken men efter ett tag börjar jag drömma mig bort. Frånvaron av känslointryck är anmärkningsvärd. Det är en ganska ovan känsla att inte känna något.

Rummet med flyttanken har en liten dusch

Till en början kommer tankar på praktiska saker: idéer, saker i min vardag etc men efter ett tag flyter även de bort och ersätts av en relativ tomhet. I takt med det så försvinner också känslan av vattnet och jag upplever det verkligen som jag svävar. Jag känner gravitationen men kunde lika gärna hänga i luften. Känslan är speciell. Det är verkligen annorlunda.

Jag är kanske lite för stressad för jag kommer aldrig in den sortens avkopplande dvala som jag upplevde första gången jag provade på floating. När Nina knackar på kapseln 50 minuter senare känner jag mig dock avslappnad men ganska redo att stiga upp.

Jag fortsätter med en mycket väl utförd klassisk massage. Mitt skrivbordsjobb har skapat knutar i varenda muskel norr om knäna och Nina får jobba hårt för att lösa upp dem. Det är en skön avslutning men jag undrar om det inte hade varit bättre att ha börjat med massagen istället för att ha kunnat slappna av mer i flyttanken.

Redan efter floatingen var jag relativt groggy men efter massagen är jag direkt snurrig. Jag gissar att det är en kombination av att jag skippat lunchen, att min nacke och mina axlar fått en behandling men framförallt att jag känner mig riktigt avkopplad. Jag dricker lite vatten och äter en biscotti och går sedan ut i vinterblåsten ganska mycket mindre stressad och en upplevelse rikare.

Praktiska detaljer

  • Du behöver inte ta med dig något (inga badkläder, ingen handduk etc)
  • Det finns inga åldersgränser men är man under 10 år så kanske man blir lite uttråkad. Den äldsta frekventa besökaren är 92 år. Är man äldre, eller handikappad, kan man begära tillsyn under tiden man flyter.
  • Man kan inte flyta mer än en per flyttank men det är vanligt att man kommer i grupp. Lokalen har 3 st flyttankar.
  • Floating passar främst dig som vill koppla av eller lindra stress- och sömnrelaterade problem. Det kan även hjälpa mot problem med axlar och nacke men några har svårt med den ovana ställningen vilket kan förvärra symptomen.

Pris och bokning

Priset för floating är 400 kr för 50 minuter. Massage kostar 580 kr för 50 minuter. Floating kan man boka på Upplevelse.com.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>